Συνέδριο για την οικολογική καινοτομία

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου 1ου Πράσινου Συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) με τίτλο «Ενισχύοντας τις πολιτικές οικολογικής καινοτομίας», με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημόσιων φορέων της Ευρώπης αλλά και στελεχών του κλάδου της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαχείριση αποβλήτων. Η διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ΠρογράμματοςECOPOL, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα συμμετέχει ως δικαιούχος η Περιφέρεια Αττικής και στόχος του είναι η προώθηση της συνεργασίας στην Ευρώπη στους τομείς της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων και της Επιχειρηματικότητας.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, η οποία συνεχάρη την Περιφέρεια για τη διοργάνωση της διημερίδας αλλά και για το συνολικό έργο της στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, στην εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε τη βαρύτητα του συνεδρίου, καθώς πρόκειται για μια ουσιαστική ευκαιρία διαβούλευσης και ανταλλαγής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον κρίσιμο για τη χώρα μας τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων μέσω βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών, ακολουθώντας τις επιταγές της πράσινης οικονομίας: «Ένα ήταν το σημείο εκκίνησης της δουλειάς μας στο Ecopol: πώς να επιταχύνουμε την αποτελεσματική εφαρμογή της πράσινης καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιο είναι το είδος των εργαλείων και μέσων πολιτικής για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή της».
Αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν στην Αττική ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Η Αττική, σε συνεργασία με τους Φιλανδούς εταίρους μας από το Λάχτι, θα συμμετάσχει στην πιλοτική μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε δήμους στο βόρειο τμήμα της Αττικής, που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την περιοχή του Λάχτι. Πιστεύουμε ότι η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας αδελφοποίησης θα οδηγήσει και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ακολουθήσουν τα βήματα της Αττικής».
Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει συνολικά στις υποδομές περιβάλλοντος, με μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων (στο Βαρνάβα, τον Κάλαμο, τα Μέθανα, το Αγκίστρι, τις Σπέτσες), αντιπλημμυρικών έργων, έργων οδοποιίας και τη δημιουργία μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων (πχ στο Παλαιό Φάληρο), πάρκων και χώρων πρασίνου.
Ο κ. Σγουρός, ειδικά για το θέμα των ΧΑΔΑ τόνισε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες, σύντομα θα κλείσουν οριστικά κεφάλαια του παρελθόντος που υποβάθμιζαν το περιβάλλον. Με τις 4 νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων γυρίζουμε σελίδα και ανοίγουμε το δρόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».
Πάνω από όλα όμως, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, απαιτείται οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι ώστε να υποστηρίξουν στην πράξη την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης. Η ανακύκλωση, η μείωση των εκπομπών άνθρακα, οι λεγόμενες «Καθαρές Τεχνολογίες» προϋποθέτουν τη συμμετοχή των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα ώστε να υλοποιηθούν αποτελεσματικά.
Ο κ. Σγουρός έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, με την ελπίδα να αποτελέσει το έναυσμα για την εμπέδωση οικο-καινοτόμων πολιτικών, την χρήση νεών εργαλείων και την υιοθέτηση έξυπνων στρατηγικών εξειδίκευσης, υπενθυμίζονταςότι η πράσινη καινοτομία έχει πολλαπλά οφέλη: αφενός δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Γιατί οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα κληθούν να πληρώσουν 55 με 60 ευρώ


Ωστόσο, αναφέρουν πως τώρα οι Αθηναίοι πολίτες για τα σκουπίδια τους πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα, χωρίς να το καταλαβαίνουν!

Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Κώστας Λέμας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από το πρόγραμμα προέκυψαν πολύ καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ή αναπτύσσονται στην ΕΕ: εργοστάσια καύσης, παραγωγής ενέργειας, ηλεκτρισμού, θερμότητας, παραγωγής κομπόστ και βιοαερίου. Στην Ολλανδία, ήδη αξιοποιείται το 80% των αποβλήτων. Στη Φινλανδία αξιοποιείται το 100% και το σύστημα αυτό «προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και να μεταφέρουμε στην Ελλάδα. Είναι κάτι δυνατόν» τόνισε.

Οι τέσσερις μονάδες, που σχεδιάζεται να κατασκευασθούν στην Αττική, θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται, θα ανακυκλώνουν υλικά και πιθανώς θα είναι εφικτή η παραγωγή ενέργειας. «Στόχος είναι μόλις ένα 7%-10% των απορριμμάτων να πηγαίνει για ταφή» ανέφερε ο κ. Λέμας και σημείωσε: «Θα έχουμε τη μέγιστη αποδοτικότητα, με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το κόστος που θα μετακυλισθεί στους κατοίκους της Αττικής, είπε: «Ο καταναλωτής δεν θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 55- 60 ευρώ τον τόνο. Αλλά στην πραγματικότητα, η διαχείριση θα του στοιχίσει ακόμη λιγότερο, αφού μέρος των απορριμμάτων θα επιστρέφει είτε με τη μορφή προϊόντων, είτε με τη μορφή ενέργειας. Στην ουσία, ο πολίτης σήμερα πληρώνει περισσότερα, διότι πληρώνει μόνο για ταφή. Μια κατάσταση που απαγορεύεται δια Νόμου στην ΕΕ».

Οι μέθοδοι και τα μέσα πολιτικής που ενισχύουν την προώθηση των πράσινων, καινοτόμων λύσεων, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι το θέμα του 1ου πανευρωπαϊκού Πράσινου Συνεδρίου Ecopol, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Καινοτομία στην ΕΕ.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι τρεις: η διαχείριση των απορριμμάτων (αφορά την έρευνα καινοτόμων μεθόδων και μηχανισμών για τη διαχείρισή τους), οι πράσινες συμβάσεις (αφορά την εισαγωγή της περιβαλλοντικής καινοτομίας στις δημόσιες συμβάσεις) και η διεθνοποίηση των καινοτόμων περιβαλλοντικών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η περιφέρεια Αττικής είναι εταίρος στο consortium που κέρδισε τον διαγωνισμό στη διαχείριση απορριμμάτων. Εκπροσωπήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας (που είναι υπεύθυνη για το Περιφερειακό Πρόγραμμα- ΠΕΠ), η οποία συνεργάσθηκε με δυο εταίρους από την Πορτογαλία και από έναν από Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία. Στην πορεία συμμετείχαν και άλλοι πέντε εταίροι από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στην εναρκτήρια συνεδρίαση, στο πλαίσιο του έργου «έχουμε καταγράψει και αναλύσει περισσότερες από 200 πράσινες καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία στους τομείς των αποβλήτων και της ανακύκλωσης, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και τη διεθνοποίηση των καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν πράσινες τεχνολογίες».

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Σήμερα, κύριος στόχος είναι η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων πριν από την ταφή και η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησής τους», προσέθεσε ο περιφερειάρχης και σημείωσε: «Βασικό θέμα για εμάς είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος μας είναι οι πολίτες και κάτοικοι της Αττικής να έχουν τη γνώση και την ορθή κατανόηση των ζητημάτων διαχείρισης των αποβλήτων».

Ο κ. Σγουρός ανέφερε, επίσης, ότι η Αττική, σε συνεργασία με τους Φινλανδούς εταίρους από το Λάχτι, θα συμμετάσχει στην πιλοτική μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων σε δήμους στο βόρειο τμήμα της Αττικής που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το Λάχτι. Η Περιφέρεια Αττικής, συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός, μέσω των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα προωθήσει τις λεγόμενες Καθαρές Τεχνολογίες, που ασχολούνται με τη λεγόμενη «Οικονομία του Άνθρακα» και έχουν ως σκοπό την παραγωγή καινοτομιών που μειώνουν το αποτύπωμα του και οδηγούν σε μειωμένη εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η γγ ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του υπουργείου για τη διαχείριση των αποβλήτων και σημείωσε ότι έως τις 12 Δεκεμβρίου 2013 η χώρα υποχρεούται να έχει εκπονήσει Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σημείωσε, είναι να προωθήσει την ανακύκλωση σε όλη τη χώρα. Η ανακύκλωση σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση θα είναι ο πυλώνας της πολιτικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Αποβλήτων στη χώρα. Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπισθεί.

Όπως είπε η κ. Γιαννακοπούλου, οι αλλαγές που εισάγονται με τον νόμο-πλαίσιο αφορούν κυρίως στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, προκειμένου να περιορισθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και άλλων φυσικών πόρων. Έτσι, αφενός θα μειωθεί η απόθεση απορριμμάτων σε χώρους τελικής διάθεσης και αφετέρου θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Με αφορμή τη δρομολόγηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά ενέργειας, στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης με συναποτέφρωση δευτερογενών καυσίμων ή με μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση αποβλήτων.

http://www.newsit.gr