Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για νέο κύμα καύσωνα. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά από σήμερα και θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.

Οι κάτοικοι της Αττικής αναμένεται και αυτό το Σαββατοκύριακο να “πλημμυρίσουν” τις κοντινές παραλίες Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Βάρκιζα, Ραφήνα κτλ. Χιλιάδες κόσμου που δεν έχει φύγει διακοπές, θα απολαύσει τη θάλασσα και το μπάνιο του στους κοντινούς προορισμούς.

Στο έλεος του «Εωσφόρου» καύσωνα η Ευρώπη

Μέρος ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού κύματος καύσωνα, το οποίο έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, αποτελούν οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, καθώς πολλά σημεία της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πιο ζεστές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Επιστήμονες έδωσαν στον νέο σφοδρό καύσωνα το προσωνύμιο «Εωσφόρος» (Lucifer), καθώς στο πέρασμα του έχει προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, οδηγώντας πολλά σημεία της Γηραιάς Ηπείρου να τεθούν σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για το πως πρέπει να κινούνται αυτές τις μέρες, με τα υπουργεία Υγείας να βρίσκονται σε στάση επιφυλακής. Το νέο αυτό κύμα καύσωνα έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την Ιταλία και τα Βαλκάνια, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι βορειότερες χώρες, όπως ενδεικτικά η Πολωνία, έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο θανάτων εξ’ αιτίας του καύσωνα συνέβη στην Πολωνία (o άλλος έλαβε χώρα στη Ρουμανία).