Όταν ο Μανώλης Γλέζος ήρθε στα μπλόκα της Κερατέας και η επιστολή του αείμνηστου Βασίλη Θηβαίου

Από το αρχείο του forkeratea.com ο χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου στα μπλόκα της Κερατέας τον Απρίλιο του 2011, παρουσία χιλιάδων πολιτών αλλά και η επιστολή του αείμνηστου τότε αντιδημάρχου Λαυρεωτικής Βασίλη Θηβαίου προς εκείνον.

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας,

Υπήρξε εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο -όπως οι συνθήκες επιβάλλουν.

«Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν (…) τον συντροφεύουν», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο σύντομος χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου στα μπλόκα της Κερατέας, παρουσία χιλιάδων πολιτών.

 

Ο Μ.ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ & ΜΠΛΟΚΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

(Βίντεο Γρηγόρης Οικονομίδης)

Ανοικτή Επιστολή του αντιδημάρχου κου Θηβαίου πρός τον Μανώλη Γλέζο

Αποστολέας: Βασίλης Θηβαίος
Αντιδήμαρχος Δήμου Λαυρεωτικής

Παραλήπτης: Μανώλης Γλέζος
Αγωνιστής

Ευθύς, μάχιμος με μια εφηβική διάθεση και με διαβατήριο τους αγώνες του ο Μανώλης Γλέζος ήρθε στην Κερατέα όχι για μια επίσκεψη ρουτίνας αλλά για να ικανοποιήσει τη δίψα του και την ανάγκη του να ακούσει και να συνομιλήσει με τον κόσμο της Κερατέας.

  Η σεξουαλική ζωή της κατσίκας στα… απάτητα βουνά

Όταν τον υποδέχθηκα στο Δημαρχείο και μιλήσαμε, εντυπωσιάστηκα γιατί ήταν γνώστης όλης της κατάστασης και οι απορίες του λίγες και εξειδικευμένες. Να φύγουμε μη βραδιάσει, η έννοια του. Στην ουσία του θέματος μέσα και όχι στις τυπικές κουβέντες.

Ήθελε να δει τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, εκεί που η πολιτεία έχει αποφασίσει πως αξίζει να γίνει σκουπιδότοπος. Πως θα συνομιλούσε με τους κατοίκους αν δεν είχε δει από κοντά τη διαφωνία τους για τον τόπο και τον χώρο;

Οι ομάδες καταστολής βέβαια είχαν άλλη άποψη. Μόνος του και χωρίς τη συνοδεία των δυο αντιδημάρχων που θα τον ξεναγούσαν βρέθηκε μέσα σ’ ένα τζιπ της αστυνομίας. Και για να βρεθεί σε αυτό το τζιπ έδωσε μάχη.

Πήρε τηλέφωνα, φώναξε, απαίτησε. Ήθελε, ήθελε, ήθελε κι αυτό έβγαινε από παντού. Από το σώμα του που πήγαινε μπροστά, από τα μάτια του που έψαχναν, από τα λόγια του «μη μου λέτε ευχαριστώ, υποχρέωσή μου να είμαι εδώ».

Τελικά είδε το Οβριόκαστρο, κατάλαβε και επέστρεψα στο μπλόκο του ΒΙΟΠΑ εκεί όπου οι κάτοικοι τον περίμεναν για να ακούσουν τα πρώτα λόγια του: «Τον αγώνα σας, στηρίζει όλο το πανελλήνιο».

Κι ύστερα ένας χείμαρρος λέξεων, εικόνων και αντίστασης σε ότι άδικο, σε ότι ενάντια στον κυρίαρχο λόγο των πολιτών. «Σε κάθε περίπτωση εδώ είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που δεν αμφισβητείται ενώ απειλείται και ο υδροφόρος ορίζοντας στην όποια σκέψη χωματερής λόγω των υπόγειων στοών και των πηγαδιών του πάλαι ποτέ ορυχείου ασημιού». Άνθρωπος γνήσιος, αυθεντικός, επαναστάτης με αιτία και λογική.

  Αναιμική συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών στο Πάνειο – Επιμένει η εταιρεία!

Αυτός είναι ο Μανώλης Γλέζος.

Με σεβασμό
Βασίλης Θηβαίος

Υ.Γ.

Ο αποστολέας είναι ένας άνθρωπος που έμαθε να βλέπει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία σε σχέση με τον Μανώλη Γλέζο και να δίνει τις μάχες του από άλλο μετερίζι. Κι αυτό είναι που έχει αξία. Το να συναντάς -σε δύσκολες ώρες- ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους και να σε κάνουν να υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της ψυχής τους…Λυπάμαι που άργησα να τον γνωρίσω, να τον καταλάβω και να τον θαυμάσω.

 

Διαβάστε σχετικά:

ΒΙΝΤΕΟ από την χθεσινή παρουσία του Μανώλη Γλέζου στα μπλόκα της Κερατέας

Ο σύντομος χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου στα μπλόκα της Κερατέας, παρουσία χιλιάδων πολιτών.

Ανοικτή Επιστολή του αντιδημάρχου κου Θηβαίου πρός τον Μανώλη Γλέζο

Αποστολέας: Βασίλης ΘηβαίοςΑντιδήμαρχος Δήμου Λαυρεωτικής Παραλήπτης: Μανώλης ΓλέζοςΑγωνιστής Ευθύς, μάχιμος με μια εφηβική διάθεση και με διαβατήριο τους αγώνες του ο Μανώλης Γλέζος ήρθε στην Κερατέα…

Πρωτοβουλία Γλέζου για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κερατέα

Την δεύτερη του επίσκεψη στην Κερατέα μέσα σε λίγες ημέρες πραγματοποίησε ο Μανώλης Γλέζος, εκφράζοντας την στήριξη του στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής….