Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός π. δήμαρχος Κερατέας Γεώργιος Ε. Γιασεμής.

Πρόσφατα Άρθρα

Έφυγε πλήρης ημερών για τη Βασιλεία των Ουρανών ο εμβληματικός και «ισόβιος δήμαρχος» Κερατέας, Γεώργιος Ε. Γιασεμής.

Γεννημένος το 1927 στην Κερατιά, ο παλιός εκείνος γέροντας είχε την τύχη όχι μόνον να δει να περνά ένας ολόκληρος ταραγμένος αιώνας από μπροστά του, αλλά και να συμμετάσχει ενεργά κι ενίοτε πρωταγωνιστικά σε κάποια από αυτά τα γεγονότα.

Με απώτερη καταγωγή, εκ πατρός, από τη Σίφνο, ήταν γόνος μεγάλων οικογενειών του χωριού όπως εκείνη των Σιναίων, γεγονός που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητος του ως Μεσογείτη και καθεαυτού Αρβανίτη.

Μιλούσε με περηφάνεια και με καθαρή τόσκικη προφορά τη γλώσσα, ενώ είχε έκδηλα όλα τα χαρακτηριστικά της φάρας, μπέσα, φιλότιμο, ευπιστία, πατριωτισμό.

Υπηρέτησε στο Ιππικό κατά τη διάρκεια του Ανταρτοπολέμου υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Σ. Παττακού κι αυτό του άνοιξε τη θύρα ώστε να διοριστεί, μετέπειτα, Κερατέας από το τότε Στρατιωτικό Καθεστώς.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε αιρετός του «έλυσε τα χέρια», όπως αφηγείτο ο ίδιος στις πολύωρες συνεντεύξεις που μας παραχώρησε, ώστε να «σπάσει αυγά» και να κατασκευάσει έργα υποδομής που χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως η κατασκευή του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, η έκταση στην οποία θα κατασκεύαζετο είχε εγκριθεί και δεσμευθεί από τον παππού Μπότση (Αριστοτέλη) τη δεκαετία του 1930, αλλά το έργο ποτέ δεν γινόταν.

Επί ημερών του και με δική του πρωτοβουλία

  • κτίσθηκε επίσης το Γυμνάσιον και Λύκειον Κερατέας μαζί με το κλειστό Γυμναστήριον του κι όλους τους βοηθητικούς χώρους,
  • ρυμοτομήθηκε κι ασφαλτοστρώθηκε η Κερατιά που μέχρι τότε είχε μόνον μια άσφαλτο – τον κεντρικό δρόμο του χωριού – και που λόγω των πολλών αδιεξόδων της θύμιζε τούρκικο μαχαλά,
  • ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος της Κακής Θαλάσσης και ανοίχθηκε κι ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος του Δασκαλειού, καθώς και
  • ο μεγάλος δρόμος της Ντάρδεζας προς το Λαύρειο,
  • ήρθε η ΟΥΛΕΝ στο χωριό,
  • ιδρύθηκε ο πρώτος Παιδικός Σταθμός που στεγάσθηκε στα σπίτια του Σίνη, εγκαταστάθηκε παράρτημα του ΠΙΚΠΑ στο αρχοντικό Ταταράκη, και πολλά άλλα.

Η αμέριστη του αειμνήστου Νάσου Δ. Μπότση, Γενικού Γραμματέως τότε σε σειρά Υπουργείων, ήταν πολύτιμη ώστε να γίνουν έργα υποδομής που ήταν απολύτως απαραίτητα στο χωριό.

Παραδίδοντας την εξουσία ο Γιασεμής, έφυγε από τον δήμο με την προσωπική του περιουσία αισθητά μειωμένη αφού είχε εγκαταλείψει το συμφέρον του για να υπηρετήσει τα κοινά. Κι αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο παράσημο του βίου του, ότι βγήκε από τα κοινά πτωχότερος απ’ ότι ήταν όταν εισήλθε σε αυτά.

Για αυτόν τον λόγο μάλιστα τον ακολούθησε ισοβίως το προσωνύμιο «ο Δήμαρχος», αφού το χωριό δεν λησμόνησε ποτέ τι έκανε ο Γιασεμής για τον τόπο του.

Ο ίδιος δήλωσε στον ιστορικό κ. Τσοπάνη Κωνσταντίνο:

106566253 10220086271961550 5734112654020909078 o
Φωτό: μιλώντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του παλαιού δημάρχου και ιατρού Ιακώβου Ταταράκη, στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄ Κερατέας.

Έδωσα όλο μου το είναι, ζημιώθηκα οικονομικά, αλλά κατόρθωσα να αναμορφώσω το χωριό και να να κατασκευάσω όλα τα αναγκαία έργα υποδομής που χρόνιζαν για δεκαετίες κρατώντας τον τόπο οικονομικά κι υπανάπτυκτο.

Κι “ευχαριστώ” δεν άκουσα από όλους αυτούς που φοιτούν στα σχολεία που κατασκεύασα, αθλούνται στα γυμναστήρια και το γήπεδο που έφτιαξα, περπατούν στους δρόμους που άνοιξα και ασφαλτόστρωσα, κάθονται στις πλατείες που έφτιαξα και κόσμησα.

Τώρα τους ξέρω, δεν περιμένω ανταμοιβή για ό,τι έκανα χωρίς να χρεώσω ούτε δραχμή τον δήμο. Έδρασα για τον τόπο μου και για τις γενιές που θα έρθουν. Δεν μετανιώνω για όσους βοήθησα να βρουν δουλειά – πολλοί από αυτούς δεν μου μιλούν σήμερα – ούτε για όσους πνίγονταν στα και τους βοήθησα να σβήσουν τα δάνεια τους στην Αγροτική Τράπεζα και αλλού.

Έκανα απλώς το χριστιανικό μου καθήκον, αυτό που μου επέβαλλε η συνείδησις μου. Έζησα με αρχές και τις τήρησα απαρέγκλιτα κι αυτό ξέρω ότι φαντάζει χαζό σε μια εποχή σήψεως και διαφθοράς όπως η σημερινή.

Για αυτό και δε θα μου εκφωνήσουν ούτε καν επικήδειο όταν πεθάνω αφού τα έργα και οι ημέρες μου αποτελούν μέτρον συγκρίσεως προς τα δικά τους και φυσικά κάτι τέτοιο δεν τους συμφέρει.

Μου αρκεί που θα με συνοδεύσει η Φιλαρμονική του χωριού μου που ίδρυσα με τον μαέστρο Αχιλλέα Χασιώτη από το Μαρκόπουλο.

Κι όπως τα είπε έγιναν……

 

Πηγή ενημέρωσης : Κεραταία Πόλις – Τσοπάνης Κων/νος

 

Ακολουθεί αφιέρωμα του περιοδικού Κεραταία Πόλις από το 2013

Γιασεμής Δήμαρχος

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ