Μια οφειλόμενη αναγνώριση στο έργο του συμπολίτη μας Γιώργου-Ανδρέα Θεοχάρη, απέτισε η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, με την διοργάνωση της παρουσίασης του έργου του μοναδικού στην Ελλάδα κατασκευαστή εγχόρδων σύμφωνα με τη Σχολή της Κρεμόνας. Η αναγνώριση αυτή άργησε να γίνει, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η έκθεση με τίτλο «Βιολί – Κατασκευή και παράδοση: από την Κρεμόνα του 1500 μέχρι σήμερα – Ο Λαυριώτης κατασκευαστής Γιώργος-Ανδρέας Θεοχάρης», που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 3-9-2017, στοχεύει στο να παρουσιάσει στο κοινό τα μυστικά της μεταμόρφωσης του ξύλου σε ένα εύηχο όργανο της οικογένειας των εγχόρδων, το βιολί.

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβάλλεται μια κατατοπιστική ταινία μικρού μήκους που παρουσιάζει την πόλη της Κρεμόνας, φημισμένη για την μακρά παράδοση κατασκευής βιολιού, και συνεχίζει αποκαλύπτοντας βήμα-βήμα στον θεατή πώς στα χέρια του έμπειρου κατασκευαστή το άμορφο ξύλο μετατρέπεται σε βιολί.

Στις άλλες δύο αίθουσες εκτίθενται πλούσιο κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό, εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις διάφορες φάσεις κατασκευής του βιολιού, καθώς και τρία βιολιά όλα κατασκευής του Γ.-Α. Θεοχάρη, και το περίφημο «πεντάχορδον», έγχορδο μεταξύ βιολιού και βιόλας, με 5 χορδές, όργανο που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο Γ.-Α. Θεοχάρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.-Α. Θεοχάρης είναι ο δημιουργός του πρώτου κοντραμπάσου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1994.

Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη προσφώνηση και παρουσίαση του καλλιτέχνη από τον Αναστάσιο Βλάδο, Πρόεδρο της Ε.ΜΕ.Λ., και συνεχίστηκε από ένα χαιρετισμό του ίδιου του τιμώμενου δημιουργού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξέχοντες άνθρωποι του πνεύματος, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο ιστορικός συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων, συμπολίτες, φίλοι και συμμαθητές του καλλιτέχνη, μουσικοί που χρησιμοποιούν έγχορδα κατασκευασμένα από τον Γ.-Α. Θεοχάρη, και φιλόμουσοι.

Αυτή η εξαιρετική τεχνογνωσία του συμπολίτη μας Γιώργου-Ανδρέα Θεοχάρη, που λειτουργεί ως άτομο-πρωτοπορία στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να μεταδοθεί από τον ίδιο, να διδαχθεί σε νέους, που θα δείξουν ενδιαφέρον και αγάπη για το αντικείμενο. Είναι επιτακτική ανάγκη η πόλη με τους θεσμούς της να αναλάβει τις ευθύνες της για να υπάρξει συνέχεια.

Η έκθεση αυτή και η έκθεση ζωγραφικής του Κ.Ζερβογιάννη-Χαιρέτη φιλοξενούνται στο ιστορικό νεοκλασσικό κτήριο του πρώην Ξενοδοχείου «Η Ευρώπη» που ευγενώς διέθεσε ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ κ. Αθ. Μαρτίνος, και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, 17-9-2017 με τις εξής ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 7.00-9.30 μ.μ., Σάββ.-Κυρ. 6.00-9.30 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση: την Τετάρτη, 6-9-2017, ώρα 8 μ.μ., το Τρίο Χ.Μέρμηγκας – Β.Δρογκάρης – Β.Μαζαράκη σε ρυθμούς tango και την Κυριακή, 17-9-2017, ώρα 8 μ.μ. η Λ.Λιμόροβα (βιολί) με τους Μ.Καζά (πιάνο) και Κ.-Μ.Ζυγούρη και Π.Νικολάκη (βιολιά) σε έργα μουσικής δωματίου.  Σας περιμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μας.

Λαύριο, 5-9-2017

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής