Από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως είπε, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο πυκνό ακροατήριο του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής.

 

«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον πρωθυπουργό να ζητά να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί.

Και, συνέχισε «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και τους πολίτες που παρακολουθούν το συνέδριο.

Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Διαπίστωση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.

“Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια: Η Deutsche Telekom θα δημιουργήσει δίκτυο οπτικών ινών ύψους 2 δισ. ευρώ, δημιουργείται fund ύψους 400 εκατ. σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα & η επένδυση 600 εκατ. από την ΕΤΑΑ. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010. Οι θετικές προβλέψεις ενισχύονται. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας το 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη υποδομών διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Μαρκόπουλο, Ν. Μάκρη, Κορωπί, Ραφήνα-Αρτέμιδα. Μέχρι σήμερα, οι πολίτες έχουν πληρώσει περίπου 25 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα.

“Σήμερα δρομολογούμε τις παρεμβάσεις και ενεργοποιούμε τα εργαλεία που απαιτούνται για να διαμορφωθεί στην Ανατολική Αττική ένα πλαίσιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης – πυλώνα της τοπικής οικονομίας”.


Αλ. Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε το ότι η κ. Γεννηματά συμφωνεί να ξεκινήσει η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή»

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Λαύριο, ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατηγόρησε έτσι -φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη- εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο (επικαλέστηκε μάλιστα τη στάση τους στα εθνικά θέματα).

Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ο οποίος στο σημείο αυτό εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας -και αυτό ήταν ένα ακόμη σημείο της ομιλίας που διακόπηκε από τα χειροκροτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Και, όπως σημείωσε εμφατικά στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Στο κενό έπεσε η προσπάθεια μποϋκοτάζ των περιφερειακών συνεδρίων από την ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Λαυρίου από αυτά καθαυτά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, που «αποδείχθηκε ότι μπορεί να είναι θεσμός».
Και τα οποία έφεραν στο ίδιο τραπέζι τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση. Είναι «αυτονόητο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «να κάτσουμε μαζί, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε».

Με σκοπό την εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, για το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, να μην κλειστεί σε γραφεία, αλλά να ξεκινήσει από τα «κάτω», από τις Περιφέρειες.
Αντιπαρέβαλε δε, την κοινή αυτή προσπάθεια με το κλίμα στείρας, μίζερης, ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Και θυμήθηκε το 2ο από τα Περιφερειακά Συνέδρια, στην Στερεά Ελλάδα, τότε δηλαδή που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει, όπως είπε, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη που πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ- να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες αυτές.
Και ήταν κρίσιμο, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα γινόταν αυτό, τότε που τα περιφερειακά συνέδρια ήταν στην αρχή τους.
Όμως, η εντολή παραβλέφθηκε και το συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία.
Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την αγωνία των ανθρώπων της Τ.Α. για το ποια θα είναι η συνέχεια όσων εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια. Και αποκάλυψε ότι έχει ήδη συσταθεί ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγγελιών, σημείο που έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από το ακροατήριο του συνεδρίου.


Αλ. Τσίπρας: Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι προτεραιότητά μας και υλοποιείται σε όλη τη χώρα. Είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των Λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου, άμεσα, με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές και τη δημιουργία σημείου αφετηρίας κρουαζιέρας.

Αλ. Τσίπρας: Ο διαγωνισμός για τον ανισόπεδο κόμβο της Ραφήνας, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα, θα γίνει μέσα στο έτος από το Υπουργείο Υποδομών. Το έργο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αλ. Τσίπρας: Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση κυκλικών κόμβων σε 8 θέσεις, που μαζί με τον υφιστάμενο ανισόπεδο θα επιτρέπουν την δυνατότητα αναστροφών κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, με ασφάλεια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και θα υλοποιηθεί από την Γ.Γ. Υποδομών.
Ταυτόχρονα προωθούμε τις μελέτες για μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων στα Καλύβια και τον Κουβαρά, τον Μαραθώνα, την Νέα Μάκρη και το Ρέμα της Ραφήνας.

Αλ. Τσίπρας: Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Αττικής, αυξήθηκαν από το 2015 στο 2017 κατά 30 χιλιάδες. Ενώ οι εισπράξεις από αυτές τις επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 600 χιλιάδες ευρώ.
Ένας μεγάλος αριθμός έργων βρίσκεται σε εξέλιξη στο κτήμα Τατοΐου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου, στο Μουσείο της Βραυρώνας, στο Αμφιαράειο και σε βυζαντινά ή μεταβυζαντινά μνημεία. Ολοκληρώνονται οι εργασίες στα μουσεία του Μαραθώνα και του Σουνίου.

Στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση 15 τουριστικές επενδύσεις, εκ των οποίων 6 ξενοδοχειακές. Ενώ στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν υποβληθεί σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα 4 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Αλ. Τσίπρας: Στον τομέα της Υγείας, διεξάγεται μια τεράστια προσπάθεια για την αναβάθμιση των δομών: Τον Μάρτιο του 2018, στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής υπηρετούσαν 208 γιατροί, έναντι 105 τον Δεκέμβριο του 2015. Καθώς και 277 άτομα λοιπό προσωπικό από 224 το 2015.

Ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τις παλιότερες γενιές αλλά και όλους όσοι θέλουν την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ήταν η αναφορά στη Μακρόνησο. Έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.

Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.

Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».

Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετείχαν στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης