Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος και αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού, σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τα προβλήματα αυτά, μέσα στα 46 χρόνια που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έχουν εξελιχθεί σε απειλές. Ο περιορισμός, ακόμα και η εξαφάνιση των φυσικών πόρων ως αποτέλεσμα της υπερ-εκμετάλλευσης, η καταστροφή των δασών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, η κλιματική αλλαγή, είναι φαινόμενα που στέλνουν πλέον σήμα κινδύνου για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Στις μέρες μας, λοιπόν, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και η σημερινή ημέρα αφετηρία για δράση. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και να συμβάλουμε στην προστασία του, με θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές: στο σπίτι μας, στη γειτονιά και στην πόλη μας, στη χώρα μας.

Στο Δήμο Σαρωνικού έχουμε αποδείξει ότι ανάγουμε σε κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ως αναπόσπαστου στοιχείου της φυσικής μας κληρονομιάς, του πολιτισμού, της ποιότητας της ζωής μας. Με πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, με συλλογικές δράσεις και με καθημερινή δουλειά, προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα: στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην καθαριότητα, στην προστασία των ακτών και των δασών μας, στην ανακύκλωση, στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών, στην προώθηση και τη στήριξη του εθελοντισμού.

Με την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των τοπικών μας συλλόγων, των εθελοντικών οργανώσεων, των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων, αλλά και δεκάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, επιβεβαιώνουμε ότι για εμάς, το περιβάλλον είναι ζήτημα ευθύνης, κάθε μέρα. Χρειάζεται και θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, δρώντας συντεταγμένα και ολιστικά.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η ισχυρότερη ένδειξη πολιτισμού για μια κοινωνία. Είναι η μοναδική ουσιαστική κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που ακολουθούν. Ας τη διασφαλίσουμε, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε σήμερα.»