Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα:  Μέτρα προστασίας των προσφύγων στο Λαύριο.

 

Στο Λαύριο η παλαιότερη δομή προσφύγων της χώρας που λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης από το 1947, τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της μαζί και με τους περισσότερους από 300 πρόσφυγες Κουρδικής καταγωγής.  Οι σχέσεις των προσφύγων με την τοπική κοινωνία ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Το ότι το Κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης βοήθησε να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις και δεν λειτούργησε ως γκέτο περιθωριοποίησης.

Το Υπουργείο αποφάσισε από το Σεπτέμβρη του 2016 τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου. Μετά από αυτή την απόφαση, χρηματοδοτήθηκε για ένα διάστημα από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕCHO) τα οποία είχαν αναλάβει εκτός της λειτουργικής δαπάνης (σίτιση, νοσηλεία, μισθοδοσία) και την επισκευή των τριών κτιρίων.

Το Υπουργείο με απόφασή του τον Μάη του 2017 δεν ενέταξε το συγκεκριμένο Κέντρο στις μόνιμες δομές, αλλά στις βραχείας μορφής δομές.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς ακόμα να έχουν αποζημιωθεί από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος ήταν και ο διαχειριστής του Κέντρου για 40 περίπου χρόνια. Οι εργαζόμενοι είναι στα δικαστήρια και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να πάνε σε άλλες δομές, κλειστού τύπου όπου θα ήταν υπό επιτήρηση, κάτι που ήταν φυσικό να το αρνηθούν, γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτές τις δομές.

Σήμερα η δομή έχει πάνω από 350 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, που έχουν να κάνουν τόσο με την ακαταλληλότητα του κτιρίου, όσο και με την υγειονομική περίθαλψη αλλά και την επισιτιστική φροντίδα. Η όποια βοήθεια έρχεται στο Κέντρο είναι από πρωτοβουλίες σωματείων και συλλόγων, ενώ το κράτος είναι επιδεκτικά απόν. Στο ιατρείο του Κέντρου υπάρχει ένας εθελοντής Κούρδος ο οποίος κάνει τη διαχείριση ενός υποτυπώδους φαρμακείου, ενώ κάνει και το μεταφραστή για τους ασθενείς που πάνε στο Κέντρο Υγείας της πόλης. Τα πάνω από 70 παιδιά του Κέντρου δεν παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία ή στο Κέντρο.

Οι ευθύνες για την τραγική αυτή κατάσταση βαραίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να λειτουργήσει η δομή με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει ανθρώπινη και να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πρόσφυγες, συγκεκριμένα:

  • Να λειτουργήσει το Κέντρο με υπαλλήλους καθαριότητας, με προσωπικό για τη λειτουργία των μαγειρείων, να λειτουργήσει το ιατρείο με γιατρούς και νοσηλευτές, να υπάρχουν μεταφραστές, να παιδιά να ενταχθούν σε δημόσιες δομές εκπαίδευσης, να δημιουργηθούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους ενηλίκους.
  • Να επανέλθουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό με όλα τους τα δικαιώματα ως υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με μόνιμες σχέσεις εργασίας.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες επισκευής του κτιρίου, το οποίο είναι ετοιμόρροπο και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.   

 

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου