Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, 31.8.2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:  1. Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

  1. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί»

 

Κύριοι Υπουργοί,

η επιβολή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έχει επιφέρει εδώ και 2 χρόνια καταστροφικό πλήγμα στον αμπελοοινικό τομέα της χώρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων βρίσκεται στο όριο της βιωσιμότητας ενώ παράλληλα οι αμπελουργικοί και οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της διάλυσης.

Σας είχαμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του ΕΦΚ στο κρασί  (υπ’αριθμόν 115/5-10-2016 ερώτηση) και επαναφέραμε το θέμα της άμεσης κατάργησής του πριν την έναρξη του φετινού τρύγου (υπ’αριθμόν 7783/2-8-2017 ερώτηση). Το τυφλό αυτό μέτρο προέβλεπε έσοδα 55 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τελικά οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Η μόνη αύξηση που επιτύχατε ήταν στο παρεμπόριο. Παράνομα κυκλώματα προμηθεύονται αμπελουργικά προϊόντα χωρίς φορολικά παραστατικά και διακινούν οίνο χωρίς αποδείξεις ενώ η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία έχει πλεόν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα στο από 29-8-2017 ψήφισμά της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κάνει έκκληση για άμεση κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και αναφέρει οτι τα συνεταιριστικά οινοποιεία δεν μπορούν πλεόν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά λόγω της καθιέρωσης του παρεμπορίου.

Επειδή ο συνεχώς υποβαθμιζόμενος κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας  έρχεται αντιμέτωπος με τον άμεσο πλέον  κίνδυνο να καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα,

επειδή δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα να εξοντώνετε τους Έλληνες παραγωγούς και να αγνοείτε τη ζοφερή πραγματικότητα και τα καταστροφικά αποτελέσματα του ΕΦΚ που διατηρείται με αποκλειστική ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης  ερωτάστε:

Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

 

Η ερωτώσα  βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου