Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να καταδείξει ότι τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς και με το κοινό, ενώ νέες προσεγγίσεις απαιτούνται για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Αρχαιολογικών Μουσείων αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής:

 

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
  • Παρασκευή 18-05-2018, 10:00 -12:00 πμ

     Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού

     Τίτλος Προγράμματος: «Ας γίνουμε αρχαιολόγοι»

     Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια ανασκαφή- παιχνίδι στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου

  • Κυριακή 20-05-2018, 11:00 πμ – 13:00μμ

     Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού

     Τίτλος Προγράμματος: «Ας γίνουμε αρχαιολόγοι»

     Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια ανασκαφή- παιχνίδι στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου

 

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας
  • Παρασκευή 19-05-2018, 9:00-11:00 πμ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού

Τίτλος Προγράμματος: «Το ταξίδι της Ιφιγένειας»

  • Κυριακή 20-05-2018, 10:00- 11:30 πμ και 11:30 πμ -13:00μμ

Ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου και στο Ιερό της Αρτέμιδος

 

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Κυριακή 20-05-2018

  • Διαδραστική Ξενάγηση 10:00-11:00 π. μ.

Χρησιμοποιώντας ως άξονα το διαδίκτυο, θα δικτυωθούμε ψηφιακά στο Λαυρεωτικό   τοπίο δημιουργώντας μια οπτική αναπαράσταση των αρχαιολογικών χώρων μέσα στο Μουσείο, όπου τα εκθέματα θα συμπληρώσουν την εικόνα ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της ζωής (οικιστική, παραγωγή – οικονομία, λατρεία -θρησκεία) στη χερσόνησο της Λαυρεωτικής κατά την αρχαιότητα.

  • Αρχαιολογικός Χώρος Σούριζας  12:00-14:00 μ.μ.

Η δράση στο Μουσείο θα συνδεθεί με την περιήγηση σε δίκτυο διαδρομών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σούριζας, κατά την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αποτύπωση στο τοπίο της μεταλλευτικής – μεταλλουργικής δραστηριότητας, η οποία χαρακτηρίζει –κατά κύριο λόγο- τη ζωή στη Λαυρεωτική χερσόνησο.

 

Σημείωση: Για την περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σούριζας είναι απαραίτητα κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό, αντηλιακό.

 

Στις 18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία είναι δωρεάν.

      ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ