Γ. Σγουρός : Η Αττική δεν πρέπει να ζήσει νέες Κερατέες. Τι απαντά με ανακοίνωση ο ΕΣΔΝΑ

Ανακοίνωση με την οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην περιφερειάρχη Αττικής  Ρένα Δούρου, εξέδωσε ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με αφορμή το θέμα των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πιέζει να χωροθετηθούν από την Κυβέρνηση δια νόμου και χωρίς κανέναν διάλογο και διαβούλευση συγκεκριμένες περιοχές ως χώροι υποδοχής ταφής υπολειμμάτων – αποβλήτων, ο Γ. Σγουρός σχολίασε ότι η Ρ.Δούρου «δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων. Η Αττική δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Σγουρού:

«Η άσκηση πολιτικής από την πλευρά της Ρένας Δούρου στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και του ψεύδους, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάρη στους ανερμάτιστους σχεδιασμούς και τις καταστροφικές εμμονές και ιδεοληπτικές επιλογές της εγκλώβισε την Αττική στη στασιμότητα και την έφερε ενώπιον αδιανόητων αδιεξόδων.

Δεν μιλάμε για υστέρηση στην ανακύκλωση – έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο – αλλά ότι πλέον υπάρχει ο κίνδυνος η Αττική να ξεμείνει από χώρους ταφής για τα παραγόμενα απορρίμματα, όταν εξαντληθούν και οι τελευταίες δυνατότητες στη Φυλή.

Φαίνεται όμως ότι εκτός από τα αδιέξοδα με τους χώρους ταφής, η κα Δούρου θέλει να κληρονομήσει αδιέξοδα και με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έρχεται όχι να συνεννοηθεί, αλλά να επιβάλλει σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση με φορείς και πολίτες, χωροθετήσεις, διαπράττοντας έτσι το ίδιο λάθος που οδήγησε στο παρελθόν σε συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων. Η Αττική δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής :

  • Γκρέμισε τη σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου με την ακύρωση των ώριμων διαγωνιστικών διαδικασιών, που θα έφερναν την Αττική πιο κοντά παρά ποτέ στην επίλυση του προβλήματος σε ορίζοντα 25ετίας. Πρόκειται για επιλογές που ήταν εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν θα κόστιζαν στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ, αφού θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ, που προωθούσαν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, που διατηρούσαν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των πολιτών της Δυτικής και Βορειοανατολικής Αττικής, τους οποίους έχει φέρει με το «όπλο παρά πόδα», αφού υποσχέθηκε ανέξοδα, στους μεν πρώτους ότι θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και θα απομακρυνθούν οχλούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, στους δε δεύτερους ότι θα καταργήσει το έργο στο Γραμματικό. Οι υποσχέσεις πήγαν πολύ γρήγορα περίπατο. Ιδίως στην περίπτωση της Φυλής έχει προχωρήσει σε κοστοβόρες εργασίες εκβάθυνσης κυττάρων ταφής σκουπιδιών πάνω από σκουπίδια.
  • Δεν υλοποίησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, δεν προχώρησε ούτε μια μικρή ή μεγάλη μονάδα, ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ αν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αφού ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που εκπόνησε είναι ανερμάτιστος, αόριστος και με στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
  • Κατέστησε εν τέλει ολόκληρη την Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων όμηρο των εμμονών και επιλογών της αφού οι χώροι ταφής εξαντλούνται, οι ποσότητες δεν μειώνονται, η ανακύκλωση δεν προχωρά και μοιραία οι ανάγκες για χώρους ταφής παραμένουν αμετάβλητες.

 

ΕΣΔΝΑ: Από το 2003 γνωρίζουν στο Κορωπί για τον ΧΥΤΥ

Από το 2003 είχε επιλεγεί συγκεκριμένη θέση για δημιουργία ΧΥΤΥ στο Κορωπί και δεν υπήρχαν αντιδράσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής, στο θέμα που έχει προκύψει με τις νέες χωροθετήσεις σε Μέγαρα και Κορωπί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι και στα Μέγαρα από το 2016 που έχει γίνει σχετική ενημέρωση για αξιοποίηση παλιών ανενεργών λατομείων, ουδεμία παρατήρηση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων,

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κατηγορεί τη Ρένα Δούρου ότι δεν κάνει τον παραμικρό διάλογο και εγκλώβισε την Αττική σε αδιέξοδα.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΕΣΔΝΑ

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Αττική, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Η πηγή της ενημέρωσης των πολιτών για τέτοιου είδους θέματα οφείλει να είναι πάντα οι αρμόδιοι φορείς και όχι δημοσιεύματα του Τύπου.

• Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο δήμο Κρωπίας, πρέπει να σημειωθεί ότι προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, με το νόμο 3164, άρθρο 33, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου με το νόμο 4122/2013, άρθρο 28, ΦΕΚ 42Α 2013 , ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε.

Έκτοτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα…

• Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο δήμο Μεγαρέων, όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφασή 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής στο ΠΕΔΣΑ Αττικής (ΦΕΚ 4175 Β/23 – 12 – 2016 – Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής), το σχέδιο «αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων – μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής», και ενημερώθηκαν σχετικά οι Δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να εργάζεται για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, στη βάση της αποκέντρωσης, της μείωσης του όγκου, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, όπως ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.