Συνολικά, το κύκλωμα είχε υπό τον έλεγχό του έξι «υπερταχύπλοα», ορισμένα από τα οποία φυλάσσονταν σε parking, σε Πόρτο Ράφτη και Καλύβια Θoρικού.

Ενας ιδιοκτήτης, την τελευταία τριετία, μικρού εστιατορίου στην Χώρα Μυκόνου με λειτουργία μεταμεσονύκτια αλλά και υπεύθυνος ναυτιλιακής εταιρείας στη λεωφόρο Ποσειδώνος, εμφανίζεται ως κάτοχος εξι ταχύπλοων σκαφών που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά πολλών τόνων χασίς από τα παράλια της Αλβανίας μέχρι και την Τουρκία μέσω Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που παρουσιάζει «Το Βήμα», τα σκάφη αυτά εντοπίσθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές ή σε «πάρκινγκ» σκαφών στο Πόρτο Ραφτη, στο Θορικό Καλυβίων, στην Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα, στην Αμαλιάδα Ηλείας (σ.σ. όπου ήταν μία κεντρική βάση του κυκλώματος) στην Κυλλήνη, στον Ασπρόπυργο και στην Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα οι μεταφορείς των ναρκωτικών απέφευγαν να περνούν από τον Ισθμό της Κορίνθου ώστε να μην υπήρχε οποιοδήποτε στίγμα των κινήσεων των σκαφών τους, ενω πλήρωναν από 50.000 έως και 60.000 ευρώ μόνο για την επισκευή των μηχανών των ταχυπλόων ώστε να είναι διαρκώς έτοιμα για την μεταφορά ναρκωτικών.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζαν ορισμένα από τα σκάφη αυτά ως …κατεστραμμένα από πυρκαγιές.

Επιπλέον στην μεταφορά των ταχυπλόων στην ξηρά υπήρχε ειδική συνοδεία από μέλη του κυκλώματος που εφαρμοζαν τακτικές αντιπαρακολούθησης και χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την δράση κυκλώματος 11 ατόμων (πρόκειται για 6 Αλβανούς, δύο Ιταλούς, έναν Βούλγαρο και δύο Ελληνες υπηκόους) που συνελήφθησαν σε μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και καταδιωξη από την περιοχή της Κέρκυρας μέχρι το κεντρικό Αιγαίο.

Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν υπεύθυνοι φύλαξης, μεταφοράς κι επισκευής των σκαφών, ενώ βασικό μέλος του κυκλώματος θεωρείτο 31χρονος Ιταλός, αλβανικής καταγωγής με το ψευδώνυμο «Βίτο».

Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι χασίς και δύο φουσκωτά ταχύπλοα που είχαν το ένα τρεις και το άλλο τέσσερις κινητήρες 350 ίππων το καθένα. Σύμφωνα με έγγραφα του Λιμενικού το ίδιο κύκλωμα είχε σχέση με την μεταφορά 2,3 τόνων χασίς που είχαν ανακαλύψει στις αρχες Αυγούστου οι ιταλικές αρχες.

 

Προφυλακιστέοι τρεις από τους συλληφθέντες με το ταχύπλοο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τρεις από τους 11 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά ακατέργαστης κάνναβης περίπου 1,6 τόνων με ταχύπλοο σκάφος από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον έναν Ιταλό που φέρεται ως το άτομο που οργάνωσε τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στην Ελλάδα και δύο Αλβανούς υπηκόους. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο Ιταλός φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις ναρκωτικές ουσίες που βρέθηκαν στο σκάφος και ότι είχε κάποια συμφωνία ως πλοηγός σκαφών αναψυχής (Skipper) για μεταφορά ταχυπλόου από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Επίσης, ο ένας εκ των Αλβανών φέρεται να υποστήριξε ότι είχε προσληφθεί προκειμένου να ξεφορτώνει αντικείμενα από το σκάφος και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ναρκωτικά.

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να απολογηθούν ένας ακόμα Ιταλός και δύο Αλβανοί υπήκοοι.

Συνολικά, 11 άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση (δύο Έλληνες, δύο Ιταλοί, ένα Βούλγαρος και έξι Αλβανοί) εκ των οποίων οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι για ένταξη από κοινού με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο ένας Ιταλός υπήκοος μαζί με δύο ακόμα άτομα αλβανικής καταγωγής επέβαιναν στο ταχύπλοο σκάφος, στο εσωτερικό του οποίου, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.

Η καταδίωξη του εν λόγω σκάφους, που παρακολουθείτο εδώ και καιρό, ξεκίνησε από το λιμενικό, όταν παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης από τις αλβανικές ακτές και εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ υπήρξε εμπλοκή και ανταλλαγή πυρών.

Το ταχύπλοο με τις ναρκωτικές ουσίες ακινητοποιήθηκε τελικά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο του λιμενικού.

 

Εκτός από χασίς διακινούσαν και μετανάστες

Σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών έχει συμμετοχή το κύκλωμα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία σε Ιταλία και Τουρκία με ταχύπλοα σκάφη που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος. Οπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, ένα από τα ταχύπλοα σκάφη του εγκληματικού δικτύου είχε εμπλακεί σε περιστατικό διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2011. Πρόκειται για το ταχύπλοο «Ιόνιον», που ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του 63χρονου επιχειρηματία της Μυκόνου, ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμη 10 άτομα για συμμετοχή στο κύκλωμα των ναρκεμπόρων.

Από στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι ο 63χρονος επιχειρηματίας εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης δύο εταιρειών: η πρώτη είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που έχει στην ιδιοκτησία της το μεγάλης ιπποδύναμης ταχύπλοο «Ταταμίτα». Κατασχέθηκε στις 4 Αυγούστου από τις ιταλικές αρχές για μεταφορά 2,2 τόνων χασίς. Δεν είναι τυχαίο ότι 13 ημέρες μετά τον εντοπισμό του από την Guardia di Finanza, η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού προχώρησε σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του 63χρονου…

Η δεύτερη εταιρεία είναι μια ναυτιλιακή με έδρα τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο. Είχε στην ιδιοκτησία της ταχύπλοο με τρεις εξωλέμβιες μηχανές, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, τον Δεκέμβριο του 2016. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στον Αλιμο, όμως, έχει την έδρα της μία ακόμα ναυτιλιακή εταιρεία, που οι ερευνητές του Λιμενικού συνδέουν με τον 63χρονο. Τη στιγμή της σύλληψής του, εξάλλου, ο επιχειρηματίας είχε μαζί του φακέλους με έγγραφα της συγκεκριμένης εταιρείας, με σκοπό να τα καταστρέψει. Γιατί; Ταχύπλοο σκάφος της εταιρείας με δύο μηχανές μεγάλης ιπποδύναμης είχε, τον Μάρτιο του 2015, εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του νομού Θεσπρωτίας. Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο Αλβανοί υπήκοοι, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη το Σάββατο για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς 1,6 τόνου χασίς από την Αλβανία με προορισμό την Τουρκία. Στην ίδια εταιρεία ανήκε και το σκάφος που είχε εμπλακεί σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία, το 2011.

Συνολικά, το κύκλωμα είχε υπό τον έλεγχό του έξι «υπερταχύπλοα», ορισμένα από τα οποία φυλάσσονταν σε parking, σε Πόρτο Ράφτη και Καλύβια Θoρικού.

Από καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι μεσούσης της έρευνας και συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου, μέλη του κυκλώματος ναρκεμπόρων πραγματοποίησαν μεταφορά μεγάλης ποσότητας χασίς από την Αλβανία στις ακτές της Τουρκίας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν, μετά την κινηματογραφική καταδίωξη του Σαββάτου, έντεκα άτομα, όχι όμως και τα ηγετικά μέλη του εγκληματικού δικτύου. Ο συνήγορος του χειριστή του ταχυπλόου με τον 1,6 τόνο χασίς Γιάννης Γλύκας δήλωσε σχετικά με τον πελάτη του: «Πρόκειται για τον τελευταίο τροχό της αμάξης, ο οποίος λειτούργησε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης». Οι απολογίες των κατηγορουμένων αρχίζουν σήμερα.

Πηγές: Βήμα, Καθημερινή