Στην ΕΙΡΗΝΗ ο Αριστοφάνης ασχολείται με τον έρωτα και το γλέντι.

Η κωμωδία αυτή είναι αντίστοιχο της “κάθαρσης” στην τραγωδία, αντί δηλαδή να θεωρητικολογεί και να επιχειρηματολογεί υπέρ της Ειρήνης, δείχνει απλά τη ζωή της Ειρήνης και αποτελεί καταπέλτη εναντίον όσων στη θέση της αιώνιας ανθρώπινης φύσης που αναζητεί ευτυχία, βάζουν την προσωρινή και περαστική “λαχτάρα” της δόξας και του κέρδους.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΠΟΥΖΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ – ΠΟΛΥ ΣΑΪΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΡΤΖΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΠΟΛΛΩΝ” ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της
UNESCO Πειραιώς και Νήσων

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

26 & 27 Αυγούστου 2018, ώρα 9 μ.μ.
στο “ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ”

15 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 9 μ.μ.
ΑΚΕΛ στο ΛΑΥΡΙΟ

16 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 9 μ.μ.
στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΠΙΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

 

https://www.facebook.com/events/230525574293111/

Λεπτομέρειες

Η Eιρήνη παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

H Iστορία

Η υπόθεση της κωμωδίας είναι η ακόλουθη: ο αμπελουργός Τρυγαίος, ένας απλός και τίμιος αγρότης, δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο και αποφασίζει ν’ ανέβει στον ουρανό καβάλα σ’ ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι’ αυτόν το σκοπό.
Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν αποτραβηχτεί στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ’ ένα γουδί για να τις καταστρέψει.
Ο Τρυγαίος καλεί όλους τους Έλληνες και κυρίως τους απλούς πολίτες να βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να μετακινήσουν το βράχο που φράζει την είσοδο της σπηλιάς, για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία την τρίτη φορά.
Η Ειρήνη ξεπροβάλλει από τη σπηλιά συνοδευόμενη από δύο ωραίες κόρες, τη θεά των καρπών, την Οπώρα και τη θεά των επίσημων τελετών και εορτών, τη Γιορτή. Το υπόλοιπο της κωμωδίας είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, ένα γλέντι για την απελευθέρωση της θεάς. Κυριαρχεί η χαρά της ζωής και η δημιουργία.

Μετά το θρίαμβο και μέσα στη γενική ευθυμία, βρίσκει ο Αριστοφάνης την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους των όπλων.

Η κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη συμβολίζει τον πόθο του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης.

Αναφέρεται στο όραμα αυτό, για το οποίο τόσοι αγώνες έχουν γίνει και τόσο ανθρώπινο αίμα έχει χυθεί.