Έκθεση αρχειακού υλικού για την έννοια της Συλλογικότητας σε Μαρκόπουλο-Ραφήνα

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Δ.Ο.Π.Α.Π.), ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός «ΜΑΡΚΟ» και η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής (Ε.ΜΕ.Ν.Α.), συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ: Μαρκόπουλο – Ραφήνα», που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ» (Ι. Πρίφτη 2, Μαρκόπουλο Μεσογαίας).

Η Έκθεση διοργανώνεται ως επιστέγασμα του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», που στεγάζεται στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό «ΜΑΡΚΟ», ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών με την συμμετοχή φοιτητών από το Τμήμα Ανθρωπολογίας της Παντείου και φοιτητών ανθρωπιστικών σπουδών από την περιοχή. Αφορά στις τότε κοινότητες Μαρκόπουλου και Ραφήνας και περιλαμβάνει εβδομήντα (70) ημιδομημένες συνεντεύξεις, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις δύο περιοχές. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των απογευματινών συνεδριών το Σάββατο 6/10, στο πλαίσιο της ΙΖ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί 3 – 7 Οκτωβρίου 2018, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».